Ryż z boczkiem i owocami w sosie tabasco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1809
Ryż z boczkiem i owocami w sosie tabasco
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z arbuza
  • 40 g wędzonego boczku
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • sól
  • Na sos tabasco:
  • 200 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki suszonych płatków chili
  • 1 łyżka mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Miąższ z arbuza pokroić w kostkę i dodać do pokrojonego awokado. Następnie boczek wędzony pokroić w plastry o grubości 1 cm i dodać do składników na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do całości.

Przygotować sos tabasco: ocet ryżowy przelać do rondla, wsypać do niego mieloną paprykę chili oraz suszone płatki chili. Wymieszać i szybko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przecedzić przez sito i dodać do potrawy.

Wszystko posypać kuminem rzymskim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów