Ziemniaki pieczone z mąką kukurydzianą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4080
Ziemniaki pieczone z mąką kukurydzianą
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście świeżej szałwii do dekoracji
  • 1 marchew
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie naciąć je w górnej części, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć mąką kukurydzianą oraz szczyptą soli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do marchwi na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować listkami świeżej szałwii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów