Oponki serowe z lukrem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3364
Oponki serowe z lukrem
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Na ciasto:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 20 ml rumu ciemnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • Na lukier:
  • 2 białka jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z polowy cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: ser twarogowy dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i dodać do zmielonego sera. Następnie wbić do tego jajka, wlać sok cytrynowy oraz rum i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki najpierw kubkiem, a w środku małym kieliszkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego, oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok z cytryny i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. W zmiksowanych składnikach obtoczyć usmażone wcześniej oponki i pozostawić do zastygnięcia lukru. Kiedy lukier zastygnie, gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynna masę. Rozpuszczoną czekolada udekorować całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów