Eggless Salad

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1460
Eggless Salad
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jedwabistego tofu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście zielonej salaty
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka jasnego, sosu sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Tofu jedwabiste oraz łodygę selera naciowego pokroić na kawałki, przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce wraz z tłuczonymi orzechami nerkowca. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem rzymskim i wymieszać. Majonez przełożyć do kubka, dodać do niego musztardę Dijon, sok cytrynowy, sos sojowy, po czym dokładnie roztrzepać trzepaczką . Roztrzepane składniki wymieszać z całością i wszystko przełożyć na liście salaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów