Pilaw pszeniczno-ryżowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2421
Pilaw pszeniczno-ryżowy
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g pomidorów z puszki bez skórki z zalewą
  • 3 krople tabasco
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżka cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wodę z gotowania pozostawić). Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz paprykę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, kolendrą, kminkiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, wlać wodę z gotowanej pszenicy i dodać ugotowaną wcześniej pszenicę z ryżem. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów