Soczewica z boczkiem, porem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2174
Soczewica z boczkiem, porem i pomidorami
fot. Alex "Skud" Bayley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Por pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonego pora. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomidory przekroić na połówki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów