Ryż brązowy z polędwicą i jajkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 jajka
  • 2 zielone papryki konserwowe
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka brązowego wyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Mięso pokroić na małe kawałki. Zieloną paprykę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem rzymskim i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać ugotowany ryż brązowy, osączony z zalewy zielony groszek i pokrojoną paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz wysypać mąkę kukurydzianą. W roztrzepanym jajku namoczyć dwa ugotowane wcześniej jajka, obtoczyć je mąką kukurydzianą, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy