Pieczarki zapiekane z serem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2211
Pieczarki zapiekane z serem i szpinakiem
fot. Alex "Skud" Bayle / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g sera Brie
  • 15 g tartego sera mozzarella
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Natkę posiekać drobno a pieczarki pozbawić trzonków i obrać z błony. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego oraz mielonej papryki, po czym wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać bułkę tartą, ponownie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do oczyszczonych wcześniej pieczarek. Całość posypać tartym serem mozzarella, dodać do tego pokrojony w plastry ser Brie i skropić oliwa z oliwek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów