Genoise pomarańczowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1988
Genoise pomarańczowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mąki do posypania tortownicy
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Na ciasto:
  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g cukru
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na krem pomarańczowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • Na wierzch:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę i dodawać po niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać tartą skórkę pomarańczową, wlać sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić.

Przygotować wierzch ciasta: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją łopatką na przestudzone ciasto

Przygotować krem pomarańczowy: zagotować wodę z cukrem i skórką pomarańczową. Sok pomarańczowy wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną, aby nie było grudek i wlać do gotowanych składników. Całość wymieszać i gotować przez 1,5 minuty na zmniejszonym już ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją do przestudzonych składników. Całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do szprycy i wycisnąć na bok upieczonego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować pokrojoną pomarańczą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów