Spaghetti z cieciorką i parmezanem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Spaghetti z cieciorką i parmezanem

    Dodane przez: wd2005

    Stacy Spensley / CC-BY 2.0

  • Spaghetti z cieciorką i parmezanem

    Dodane przez: wd2005

Składniki

  • 200 g cieciorki w zalewie
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Cieciorkę osączyć z zalewy. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki, wymieszać i dodać jeszcze osaczoną cieciorkę oraz ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy