Jabłka zapiekane z musli i jogurtem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 kg jabłek Gloster
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Na musli:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Pokrojone jabłka przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia, obsypać je mąką, cynamonem, cukrem i zalać sokiem cytrynowym.
Przygotować musli: do rondla przełożyć masło, miód i rozpuścić razem na małym ogniu. Do rozpuszczonych składników wsypać mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, wiórki kokosowe i tłuczone migdały. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty, nieprzerwanie mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na jabłka na blachę do pieczenia.
Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć do miski. Na koniec zalać jogurtem greckim.

0 komentarzy

Podobne przepisy