Buraki marynowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2286
Buraki marynowane
fot. Stevie Rocco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody z gotowanych buraczków
  • 8 goździków
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1 kg małych buraczków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozbawić ich ogonków i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić (nie wylewać wody), obrać ze skóry i przełożyć do słoików 600-gramowych i dodać po 2 goździki i szczyptę cynamonu. Do wody z gotowanych buraków wlać ocet, wsypać cukier i szybko zagotować na dużym ogniu. Zagotowane składniki przelać do słoików z ugotowanymi buraczkami. Całość zakręcić pokrywkami, po czym wstawić do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować i odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów