Kanda Pohe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Płatki ryżowe opłukać wodą, po czym przełożyć do rondla, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowane połączyć na ciepło z pokrojonymi wcześniej ziemniakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Papryczkę chili pozbawić nasion i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki, z których jedną z nich posiekać drobno i dodać do składników w misce, a drugą pozostawić do dekoracji potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pozostawioną natką zielonej pietruszki i przekrojoną cytryną. Podawać na ciepło

0 komentarzy