Cukinia smażona z majonezem i pistacjami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g majonezu
  • 20 g pistacji
  • 2 małe, zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonej kolendry. Następnie mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Cukinię namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć ją mąką i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną cukinię ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, przestudzić, wysmarować majonezem i posypać tłuczonymi pistacjami. Gotową włożyć na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy