Kiełbasa grillowana z ryżem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1409
Kiełbasa grillowana z ryżem i jajkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pęta kiełbasy śląskiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, pokroić w kostkę i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz. Kiełbasę pokroić na porcje, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć ją z grilla, wysmarować pikantnym keczupem i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów