Kurczak w cieście z jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1459
Kurczak w cieście z jabłkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jabłka Gloster
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka, jabłka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i curry. Mleko przelać do miski i wymieszać z mąką, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W wymieszanych składnikach namoczyć pokrojone mięso, po czym przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i polać majonezem. Na to nałożyć pokrojone wcześniej plastry jabłek, posypać je szczyptą curry i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów