Sałatka z buraków, tuńczyka i portulaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1416
Sałatka z buraków, tuńczyka i portulaki
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego tuńczyka
  • 5 buraków czerwonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • garstka portulaki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraki oraz portulakę umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Tuńczyka pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych buraków. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do miski, dodać do tego portulakę i wszystko skropić jogurtem greckim oraz posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów