Kurczak w jogurcie z komosą ryżową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1390
Kurczak w jogurcie z komosą ryżową
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki laskowych orzechów
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na rukolę. Jogurt przelać do miski i wymieszać z sokiem cytrynowym oraz granulowanym czosnkiem. Dodać do tego mięso i moczyć je przez 20 minut. Po tym czasie namoczone mięso wyciągnąć i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Na to nałożyć pokrojone na kawałki masło. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do miękkości mięsa, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Orzechy laskowe pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę wraz z orzechami przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, wymieszać i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów