Kurczak z kuskusem i sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1431
Kurczak z kuskusem i sałatką
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • sol
  • pieprz
  • Na sałatkę:
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek świeżego szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni dodać do niego udka z kurczaka, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i składników na talerzu.

Przygotować sałatkę: szpinak wyłożyć na talerz z mięsem i kuskusem. Kukurydzę oraz czerwoną oraz fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładniewymieszać i przełożyć na szpinak na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów