Brokuły zapiekane z serem, krakersami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1802
Brokuły zapiekane z serem, krakersami i orzechami
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g solonych krakersów
  • 25 g tartego sera Cheddar
  • 25 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 brokuły
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wywaru z gotowanych suszonych grzybów
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Brokuły podzielić na różyczki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie zalać go wywarem z gotowanych grzybów i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Krakersy rozkruszyć na drobne kawałeczki i dodać do roztrzepanych jaj. Dodać do tego tarty ser cheddar, mielone orzechy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na brokuły w naczyniu z wywarem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

1 komentarz

Podobne przepisy