Brokuły zapiekane z serem, krakersami i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Brokuły zapiekane z serem, krakersami i orzechami

    Dodane przez: iwona

    ukanda / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g solonych krakersów
  • 25 g tartego sera Cheddar
  • 25 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 brokuły
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wywaru z gotowanych suszonych grzybów
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Brokuły podzielić na różyczki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie zalać go wywarem z gotowanych grzybów i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Krakersy rozkruszyć na drobne kawałeczki i dodać do roztrzepanych jaj. Dodać do tego tarty ser cheddar, mielone orzechy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na brokuły w naczyniu z wywarem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

1 komentarz

Podobne przepisy