Pizza z kurczakiem serem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2057
Pizza z kurczakiem serem i szpinakiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g twarogu koziego
  • 10 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia. Szpinak rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i nałożyć na ciasto od pizzy. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, curry i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso dodać do składników. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej suszone pomidory, osączone z zalewy oraz pokrojone w plastry czarne oliwki i pokruszony na kawałki twaróg kozi. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną pizzę wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów