Schab pieczony ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1950
Schab pieczony ze szpinakiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 30 g chipsów ziemniaczanych
  • 20 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos:
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 l przegotowanej wody wody

Opis przygotowania:

Schab oraz szpinak umyć i osaczyć z wody. Przygotować marynatę: przegotowaną wodę lekko ostudzić i przelać do naczynia żaroodpornego. Do wody wlać ocet, wrzucić ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, wsypać cukier i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie składniki w naczyniu wymieszać, po czym włożyć do tego oproszony szczyptą soli oraz pieprzu schab. Całość wstawić do lodówki i marynować przez 12 godzin. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, zlać składniki marynaty, zaś mięso oprószyć curry, majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie włożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko zalać wrzącą wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. Do mięsa dodać szpinak.

Przygotować sos: musztardę z miodem przełożyć do kubka, wlać do tego 1 łyżkę z wytworzonego sosu z wcześniej pieczonego mięsa, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać nim mięso.

Chipsy ziemniaczane utłuc z orzechami laskowymi w naczyniu i posypać nimi całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów