Burger z jajkiem, boczkiem i ostrygami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1584
Burger z jajkiem, boczkiem i ostrygami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 mrożone ostrygi
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście sałaty
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Bułki przekroić na połówki, wyłożyć je sałatą i przełożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć mąką. Następnie smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na małym ogniu i dodać do całości. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, wbić do niej jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów