Parówki z ryżem, ciecierzycą i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Parówki z ryżem, ciecierzycą i pieczarkami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 15 g pieczarek
  • 4 parówki bobaski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż wyłożyć na talerz i posypać ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Parówki pozbawić skóry i przekroić na krzyż. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać pokrojone pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych pieczarek dodać przekrojone parówki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów