Zapiekanka z salami, jogurtem i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1830
Zapiekanka z salami, jogurtem i pesto
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 40 g kiełbasy salami w plastrach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bagietki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka rukoli
  • garstka zielonego koperku
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bagietki przekroić na połówki i wysmarować je oliwą z oliwek. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę, dodać do przekrojonej bagietki, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim.

Przygotować pesto: rukolę, bazylię oraz zielony koperek przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek, całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów