Placki z ciecierzycy, kukurydzy i sera

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g tartego sera Halloumi
  • 6 pomidorów
  • 2 awokado
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • garść szpinaku
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szpinak wyłożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę, wsypać tarty ser Halloumi, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać osączoną wcześniej kukurydzę, po czym całość zagnieść i uformować z tego placki ręcznie. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i wyłożyć na nią uformowane placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone awokado, całość oprószyć posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, mieloną papryką czerwoną i udekorować gronem pomidorów.

0 komentarzy

Podobne przepisy