Figi zapiekane z rozmarynem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 787
Figi zapiekane z rozmarynem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g suszonych fig
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka mielonego kopru

Opis przygotowania:

Figi suszone sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i zmielić przez maszynkę do mięsa. Zmielone przełożyć do miski. Do zmielonych fig dodać miód, wsypać nasiona mielonego kopru i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do małej tortownicy, po czym wyłożyć świeży rozmaryn i liście laurowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec przez 20 minut.

0 komenatrzy

Podobne przepisy