Wątroba gęsia z ziemniakami i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1335
Wątroba gęsia z ziemniakami i sosem
fot. TummyRumble / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 wątróbek gęsich
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki, szpinak oraz wątróbkę gęsia umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Słodkie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie mąkę przesypać i wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. W wymieszanych składnikach obtoczyć wątróbki gęsie, po czym zlepić ręcznie z ugotowanymi i pokrojonymi wcześniej ziemniakami. Wszystko przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Gotową potrawę skropić sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów