Boczek duszony z pieczarkami i makaronem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Boczek duszony z pieczarkami i makaronem

    Dodane przez: iwona

    roland / CC-BY 2.0

Składniki

  • 40 g surowego boczku
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 20 g pieczarek
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pierzu czarnego
  • pieprz mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Natkę pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Do pokrojonego boczku dodać pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalać wodą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać Wszystko gotować około 15 -20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do ugotowanego makaronu. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy