Kulki ryżowe z sezamem i żurawiną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kulki ryżowe z sezamem i żurawiną

    Dodane przez: arek

    roland / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować na sypko. Ugotowany ryż wymieszać z cukrem pudrem i przestudzić. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Z przestudzonego ryżu uformować małe kulki, zrobić w nich wgniecenie palcem i łyżeczką nałożyć sparzoną żurawinę. Całość zlepić ręcznie i obtoczyć sezamem. Wszystko włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy