Skrzydełka grillowane z miodem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2350
Skrzydełka grillowane z miodem i ryżem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Skrzydełka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Miód przelać do miski, wlać do tego sos sojowy i sok z cytrynowy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Składniki dokładnie wymieszać i włożyć do tego skrzydełka z kurczaka. Całość wstawić do lodówki na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Następnie mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i grillować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i dodać do grillowanego mięsa. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów