Troć duszona w winie z rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1868
Troć duszona w winie z rukolą
fot. Sarah_Ackerman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonej troci
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina z Madery
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki czarnego kawioru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę oraz rybę umyć i osączyć z wody. Rukolę skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Troć rozmrozić, oczyścić z ości i pokroić w dzwonki o grubości 2 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone dzwonki troci, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu oraz wina i dodać do rukoli na talerzu. Następnie na rybę nałożyć majonez oraz czarny kawior.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów