Troć duszona w winie z rukolą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mrożonej troci
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina z Madery
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki czarnego kawioru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Rukolę oraz rybę umyć i osączyć z wody. Rukolę skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Troć rozmrozić, oczyścić z ości i pokroić w dzwonki o grubości 2 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone dzwonki troci, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu oraz wina i dodać do rukoli na talerzu. Następnie na rybę nałożyć majonez oraz czarny kawior.

0 komentarzy

Podobne przepisy