Warkocze z ciasta z jaśminem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 gałązki młodego jaśminu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Gałązki świeżego jaśminu umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wlać do tego wódkę i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto zrolować na grubość palca wskazującego i uformować z tego małe warkocze. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, skropić syropem klonowym i przełożyć na łyżki do przekąsek. Wszystko udekorować kwiatami jaśminu.

0 komentarzy

Podobne przepisy