Pikle z zielonej papryki

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pikle z zielonej papryki

    Dodane przez: wd2005

    wyldwest / CC-BY 2.0

Składniki

  • 10 zielonych papryk Jalapeno
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soki
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania

Papryki umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól i suszone oregano oraz dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Składniki zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Całość przestudzić przez 10 minut. Następnie wszystko przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować. Zagotowane słoiki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z gotowanej wody i odstawić w chłodniejsze miejsce. Proporcje na 3 słoiki o pojemności 1 l.

0 komentarzy

Podobne przepisy