Pikle z zielonej papryki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6504
Pikle z zielonej papryki
fot. wyldwest / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 zielonych papryk Jalapeno
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soki
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Papryki umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól i suszone oregano oraz dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Składniki zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Całość przestudzić przez 10 minut. Następnie wszystko przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować. Zagotowane słoiki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z gotowanej wody i odstawić w chłodniejsze miejsce. Proporcje na 3 słoiki o pojemności 1 l.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów