Kalmary nadziewane jajkiem, serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2494
Kalmary nadziewane jajkiem, serem
fot. zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 16 mrożonych kalmarów
  • natka zielonej pietruszki sol
  • pieprz
  • Na nadzienie:
  • 30 g tartego parmezanu
  • 6 jaj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • macki z kalmarów
  • Na sos:
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryczka chili

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Przygotować nadzienie: macki kalmarów pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionych macek wbić jajka, wsypać suszoną kolendrę oraz tarty parmezan. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu ścięcia się jaj. Wtedy ściągnąć z ognia i nadziać kalmary. Całość spiąć małymi wykałaczkami.

Przygotować sos: czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, dodać do tego nadziane kalmary i lekko podsmażyć z obu stron. Następnie zalać je winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do czasu odparowania wina. Wówczas dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory, papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości składników na średnim ogniu.

Gotowe danie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów