Coleslaw z czerwonej kapusty i kurczakiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula biała
  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przełożyć je razem do rondla, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z 1 łyżką majonezu. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucić do rondla. Zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, szybko zagotować, odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Następnie cebulę białą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej kapusty. Wlać do tego sok cytrynowy, wsypać cukier, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i pozostały majonez. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy