Kulki ryżowe z warzywami i boczkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaty nori
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew, czosnek oraz imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry i wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Glony nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego posiekaną drobno marchew, czosnek oraz imbir. Składniki smażyć do czasu, aż lekko się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać je do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie rozgrzać kolejną łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz pokrojone nori. Składniki zeszklić na średnim ogniu i dodać do składników w misce. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wsypać do tego sezam, dokładnie wymieszać i razem smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, a z wymieszanych składników uformować małe kulki i przełożyć je na talerz. Gotowe kulki wysmarować sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy