Eomuk-Tang

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z mintaja
  • 2 jajka
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pęczek świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry, po czym marchew pokroić w talarki, a seler na kawałki i przełożyć do rondla. Cebulę obrać ze skóry i w całości dodać do pokrojonych warzyw. Następnie wlać do tego bulion warzywny i postawić na średnim ogniu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Filety rybne ostrym nożem przekroić w podłużne, cienkie plastry, a przekrojone namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w mące ze składnikami i nabić je na długie patyczki szaszłykowe. Nabitą rybę włożyć do gotowanych składników i wszystko gotować do miękkości. Gotowe przelać do miski i dodać niego ugotowana rybę. Całość udekorować natką świeżego lubczyku i pokrojoną w plastry czerwoną papryczką chili.

0 komentarzy