Crepes z bananem, rodzynkami i bitą śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 20 g rodzynek
  • 4 banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Na ciasto ;
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wbić jajka. Składniki dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym zmiksowane przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz, wyłożyć je pokrojonymi bananami i posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wszystko złożyć w kopertę.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu.. Rozpuszczoną masą polać usmażone ciasto i posypać niewielką ilością cukru pudru. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy