Confit grzybowy z muffiną angielską

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811
Confit grzybowy z muffiną angielską
fot. PatAnderson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na confit:
  • 30 g pieczarek
  • 30 g świeżych podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować na nich pędzelkiem olej z obu stron. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, przekroić na połówki przełożyć na talerz.

Przygotować confit grzybowy: pieczarki oraz podgrzybki dokładnie umyć obrać z błony, pokroić na kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych grzybów. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, majerankiem, po czym wszystko zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Całość dusić do miękkości grzybów. Pod koniec duszenia wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i łyżką przełożyć na upieczone wcześniej wcześniej ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów