Sałatka z rzepy, kalarepy i botwiny

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 biała rzepa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała kalarepa
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Rzepę oraz kalarepę umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte składniki przełożyć razem do miski. Botwinę sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Następnie ocet przelać do kubka, wlać do tego olej i wsypać cukier oraz imbir mielony. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Do spożycia podawać po 10 minutach.

0 komentarzy

Podobne przepisy