Bakłażan panierowany w sosie musztardowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na panierkę:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0, 5 szklanki tartego parmezanu
  • Na sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry, pokroić w podłużną słomkę i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu.
Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z tartym parmezanem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojonego bakłażana panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej z parmezanem i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażonego ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Przygotować sos musztardowy: musztardę przełożyć do miski i wlać do niej oliwę z oliwek. Oba składniki dokładnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do utartej masy. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do składników. Następnie wsypać tarty parmezan, suszoną kolendrę i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej bakłażana.

0 komentarzy

Podobne przepisy