Tarta z boczkiem i kukurydzą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklani tartego sera Gouda

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Kukurydze osączyć z zalewy i dodać do pokrojonej papryki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć do czasu, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Potem wbić do tego jajka, wsypać tarty ser gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu przełożyć do formy z ciastem i wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy