Ciastka maślane w czekoladzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1756
Ciastka maślane w czekoladzie
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, po czym dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy oraz mleko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i po czym szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią ciastka na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów