Ziemniaki Asiago

wd2005

Autor:

Przepisów: 3598

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 kg tartego sera Asiago
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, przekroić na połówki, wydrążyć z nich środki, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszklony czosnek ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonych ziemniaków, po czym dodać do tego pokrojoną na kawałki bazylię, tarty ser Asiago oraz majonez. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej ziemniaków i posypać mieloną papryką.

0 komentarzy

Podobne przepisy