Penne z bobem w sosie paprykowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g makaronu penne
  • 30 g zielonego bobu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • Na sos paprykowy:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i przemielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przemieloną paprykę, wrzucić liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość posypać orzeszkami pinii.

0 komentarzy

Podobne przepisy