Placki ziemniaczane po węgiersku

weronika59

Autor:

Przepisów: 45

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Placki ziemniaczane po węgiersku

    Dodane przez: wd2005

    jbcurio / CC-BY 2.0

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • cebula
  • jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Farsz:
  • po 2 czerwone, zielone i żółte papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (40 dag)
  • 3 łyżki śmietany (22%)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą, wbić jajo, wsypać mąkę, przyprawić solą. Cebulę na farsz obrać i posiekać. Smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem i składać na pół.

0 komentarzy

Podobne przepisy