Bourbon jabłkowo-waniliowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1434
Bourbon jabłkowo-waniliowy
fot. patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml bourbon whiskey
  • 3 mielone goździki
  • 2 jabłka (Ligol)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 laski wanilii

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do słoika. Laskę wanilii rozciąć podłużnie, przełożyć do rondla, zalać wodą, wsypać cukier, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie wlać do tego whiskey, dodać mielony imbir, goździki, po czym całość dokładnie wymieszać i zalać tym pokrojone jabłka. Wszystko zakręcić i włożyć do rondla zalanego do połowy wodą. Szybko zagotować i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie składniki przecedzić. Przecedzone jabłka można wykorzystać do ciasta lub deseru. Zalewę przelać do kieliszków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów