Snickerdoodles

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1662
Snickerdoodles
fot. ccharmon / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na posypkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, wbić do tego po jednym jajku, cały czas ucierając i wsypywać stopniowo wymieszane składniki z mąką. Z całości wyrobić gładkie ciasto zbić je w kulę, zawinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.

Przygotować posypkę: cynamon zmieszać z cukrem i wysypać na stolnicę. Na wysypane składniki nałożyć ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Szklanką wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)