Kurczak z warzywami w sosie paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1849
Kurczak z warzywami w sosie paprykowym
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • Na sos paprykowy:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i przełożyć do rondla. Kalafiora pokroić na różyczki, po czym oba składniki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ziemniaków na talerzu. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos paprykowy: paprykę oraz papryczkę chili pozbawić nasion. Połowę czerwonej papryki pokroić w cienkie plastry, natomiast drugą połowę wraz z papryczką chili pokroić drobno i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać zmiksowane papryki oraz pokrojoną paprykę w plastry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów